Arbetskläder
Normalt räknas kläder som en förmån där skatt och arbetsgivaravgifter ska betalas. Undantaget är om kläderna är avsedda för tjänsten och att kläderna inte kan användas privat. Exempel på kläder som är skattefria:
-
Skyddskläder
-
Uniform
-
Anpassade kläder för ett särskilt yrke (sjukhus, livsmedel, restaurang)
Kläder som kan användas privat kan i vissa fall vara skattefria, dock måste kläderna:
-
Vara försedda med företagets logo eller namn
-
Vara obligatoriska till att användas i tjänsten för de anställda
-
Vara avpassade för tjänsten
Förmånsbil
Om företagets bil används privat i mer än ringa omfattning (fler än 10 gånger eller mer än 100 mil per år), räknas det som en bilförmån och skatt ska betalas på förmånsvärdet. Resor till och från jobbet räknas som privat.
Förmånsvärde
Förmånsvärdet påverkas av många faktorer:
-
Bilens nybilspris
-
Extra utrustning
-
Om bilen är miljöbil
-
Om den anställda kör minst 3 000 mil i tjänsten
-
Fordonsskatten
För att få fram bilens förmånsvärde kan du använda Skatteverkets e-tjänst: Bilförmån skatteverket
Drivmedel, trängselskatt, parkering
Drivmedel och trängselskatt på privata körningar ska räknas med som en förmån och skatt ska betalas. Förmånsvärdet på drivmedel ska multipliceras med 1,2. Exempel: om företaget har betalat 1000 kr för drivmedel, blir förmånsvärdet 1200 kr (1.2*1000).
Vad gäller parkering med en förmånsbil beror det på om parkeringsplatsen/garaget är vid verksamheten eller vid bostaden. Vid verksamheten räknas det som en skattefri förmån, annars ska skatt betalas.
Skatt
Hur mycket skatt ska betalas på förmånsvärdet? Förmånsvärdet beräknas som en lön om det är en anställd som utnyttjar förmånen, därför ska företaget betala arbetsgivaravgifter och den som utnyttjar förmånen ska betala skatt. I vanliga fall är arbetsgivaravgifterna 31,42 % beroende på ålder, och skatten ca 30 % beroende på kommunen
Utnyttjas förmånen i en enskild firma räknas förmånen istället som en intäkt och ska uttagsbeskattas.
Gåvor
Generellt sätt är gåvor skattepliktiga, där förmånsbeskattning tillkommer och där momsen inte får dras av. Dock finns det några undantag som vi ska gå igenom.
Skattefria gåvor gäller anställda. Driver du enskild firma kan du inte ge dig själv en skattefri gåva, men du kan ge gåvor till de anställda. Driver du aktiebolag och är ensam anställd kan du ge dig själv en skattefri gåva.
Julgåva
Julgåva är skattefri och avdragsgill om beloppet understiger 500 kr inklusive moms. Dock räknas inte pengar som en skattefri gåva.
Jubileumsgåva
Jubileumsgåva är skattefri då företaget firar 25, 50, 75 och 100 år. Maxbeloppet är max 1500 kr inklusive moms.
Minnesgåva
Minnesgåva kan ges om den anställde varit på företaget minst 6 år och:
-
uppnår en viss ålder (jämna födelsedagar från 50 år och uppåt) eller
-
varit anställd en längre tid (minst 20 år) eller
-
avgår
Lön / uttag
Driver du ett aktiebolag finns det två sätt att ta ut pengar på: lön eller utdelning. I enskild firma går det att göra uttag utan några skattekonsekvenser. Beskattning göra på överskottet/resultatet istället.
Lönekostnader är avdragsgilla, dock tillkommer det fler kostnader än själva löneutbetalningen. Kostnader att tänka på vid löneutbetalning:
-
Månadslön
-
Semesterersättning (12%)
-
Arbetsgivaravgifter (31,42%)
-
Avtalsförsäkring
-
Särskild löneskatt på pensionsavgift
-
Andra förmåner
Semesterersättningen är 12 % enligt lag och grundar sig på en semesterrätt på 25 dagar. Har den anställde rätt till fler semesterdagar höjs den procentuella satsen.
Arbetsgivaravgifter är normalt 31,42%. Är den anställde äldre än 66 år eller yngre än 18 år och tjänar mindre än 25 000 kr per månad, är arbetsgivaravgifterna 10,21%.
Är du som företagare ansluten till kollektivavtal måste avtalsförsäkring tecknas, och därmed måste en löneskatt betalas på en viss del av försäkringen. Är du inte ansluten till kollektivavtal kan du välja om du vill teckna försäkring. Förmåner i båda fallen är inte tvingande och kan väljas bort.
Räkneexempel med en månadslön på 30 000 kr
Utan kollektivavtal:
-
Lön 30 000 kr
-
Semesterersättning 3 600 kr (12% * 30000)
-
Arbetsgivaravgifter 10 577 kr (31,42% * (30000+3600))
-
Total kostnad: 44 177 kr
Med kollektivavtal:
-
Lön 30 000 kr
-
Semesterersättning 3 600 kr (12% * 30000)
-
Arbetsgivaravgifter 10 577 kr (31,42% * (30000+3600))
-
Avtalsförsäkring 1 680 kr (5% * (30000+3600))
-
Särskild löneskatt 367 kr (4,5%*(30000+3600))
-
Total kostnad: 46 224 kr
Dessa räkneexempel är inte exakta lönekostnader för alla företag, då arbetsgivaravgifter, försäkringar och semesterersättningar kan variera.
Pensionskostnader
Pensionen kan delas in i flera kategorier:
-
Ålderspension - 10,21 % av lönen, och är en del av arbetsgivaravgifterna vid löneutbetalning. I enskild firma är den en del av egenavgifterna som betalas på överskottet.
-
Allmänna pensionen - 7 % av lönen, och är en del av skatterna. I enskild firma är den en del av egenavgifterna som betalas på överskottet. Uppnås endast vid en årsinkomst på minst ca 22 000 kr och maximeras med en månadslön på ca 50 000 kr.
-
Tjänstepension - 4.5 - 6 % av lönen och 30 % på lön som överstiger en månadslön på ca 46 000 kr. Ingår inte i arbetsgivaravgiften eller egenavgiften, därför måste du som företagare själv stå för det.
Driver du enskild firma och har ett överskott på mindre än 599 250 kr före skatt (2023), rekommenderas inget avdrag för pensionskostnader då du sänker överskottet som i sin tur sänker den allmänna pensionen. Därför är det bättre att låta bli att göra avdrag och istället spara privat på ett ISK-konto.
Avdrag
Vill du kompensera den del av tjänstepensionen du missar som egenföretagare, kan du göra avdrag för pensionssparande du gör via företaget. Du kan ha rätt till avdrag för eget pensionssparande om sparandet görs via en pensionsförsäkring eller individuellt pensionssparande (IPS).
För att ha rätt till fullt avdrag får inte pensionskostnaderna överstiga 35 % av den intjänande lönen för den specifika anställde. Det finns också ett max tak på 10 prisbasbelopp, dvs 573 000 kr (2024).
Skatten är 24,26 % på pensionskostnaderna. Skatten är också avdragsgill och räknas som en kostnad på företagets resultat.
Personalvård
Här räknas friskvårdsbidrag, gym, idrottsaktiviteter, massage med mera. Personalvård är skattefri om:
-
Den riktas mot alla anställda
-
Är av mindre värde
-
Inte går byta mot kontanter
Det är bara anställda och delägare i aktiebolag som har rätt till skattefritt friskvårdsbidrag. Inom enskild firma får du som ägare inget skattefritt friskvårdsbidrag, men har du anställda kvarstår skattefriheten.
Belopp
Personalvård med inslag av motion, exempelvis gym, är skattefri på belopp under 5000 kr per år. Personalvård som inte har inslag av motion, exempelvis massage, får max kosta 1000 kr per tillfälle för att vara skattefri. Är priset högre än dessa gränsvärden måste skatt på hela beloppet betalas.
Representation
Till representation räknas fika, lunch, dryck med mera. Läs mer om representation.
Utbildning
Avdrag för utbildningskostnader får göras om utbildningen:
-
Har ett samband med nuvarande verksamhet som bedrivs
-
Kunskaperna från utbildningen medför nytta till verksamheten
Utbildning för att utöka verksamheten eller om utbildningen är en förutsättning för att starta verksamheten är inte avdragsgill.
Studie- & konferensresa
För att få avdrag för dessa resor måste resorna:
-
Ha ett starkt samband mellan näringsverksamheten och resans innehåll
-
Vara ekonomiskt motiverat
Ingår nöjen på resan går det att få ett visst avdrag av resan.