Moms – en guide för företagare

kortköp

Moms är en skatt som spelar en central roll i försäljning av varor och tjänster i Sverige. I den här artikeln kommer vi att utforska momsregistrering, momsbefrielse, momsperioder och hur företag hanterar ingående och utgående moms. Låt oss börja med att förstå vad moms egentligen är och varför den är relevant för företag.

Vad är moms?

Moms, även kallat mervärdesskatt, är en skatt som förekommer i nästan alla typer av försäljning av varor och tjänster i Sverige. För privatpersoner är moms inget man tänker på, då den är inräknad i priset. Däremot måste företag, särskilt de som är momsregistrerade, vara medvetna om momsen och dess hantering. Alla momsregistrerade företag måste lägga på moms på försäljningen och redovisa det till Skatteverket.

Momsregistrering

Kravet på momsregistrering gäller om du är en beskattningsbar person som bedriver ekonomisk verksamhet. Alltså måste du registrera dig för moms om du kan beskattas för momspliktiga intäkter och inköp, samt driver en näringsverksamhet. Det kan även innefatta små verksamheter som hobbyprojekt, så länge de "fortlöpande tillhandahåller varor eller tjänster mot ersättning”.

Sammanfattningsvis är det vanligt att de flesta företag behöver ansöka om att bli momsregistrerade. Det är dock viktigt att notera att det finns undantag från detta krav:

  • Företag med låg omsättning

  • Företag som bedriver momsfri verksamhet

Momsbefrielse på grund av låg omsättning

Företag som bedriver ekonomisk verksamhet med en försäljning som inte överstiger 80 000 kronor (exklusive moms) per beskattningsår behöver inte momsregistreras. Försäljningen får inte heller ha överskridit detta belopp under de två senaste beskattningsåren.

Momsbefrielse för företag med låg omsättning är frivilligt. Fördelen med momsbefrielse är att företagaren slipper att lägga på moms på försäljningen, redovisa och betala det till Skatteverket. Nackdelen är att ingen moms betalas tillbaka på inköpen som görs. Detta kan vara en dålig affär för nystartade företag som har stora momspliktiga investeringar i uppstartsfasen med låga intäkter.

Momsfri verksamhet

Det finns företag som inte behöver momsregistreras, oavsett deras årliga omsättning då deras varor och tjänster är momsfria. Exempel på sådana verksamheter är inom bank, försäkring, utbildning och vård.

Momsperiod

Hur ofta momsen ska redovisas beror på årsomsättningens storlek. Nedan visas årsomsättningens storlek och vilka perioder företaget kan välja att redovisa momsen till Skatteverket.

  • Högst 1 miljon kronor | Beskattningsår, kalenderkvartal eller kalendermånad

  • Högst 40 miljoner kronor | Kalenderkvartal eller Kalendermånad

  • Högre än 40 miljoner kronor | Kalendermånad


Således kan du vara momsregistrerad och välja att deklarera en gång per år, kvartalsvis eller varje månad, beroende på din årliga omsättning och behovet av momsredovisning. Det är viktigt att följa de angivna redovisningsperioderna och se till att moms och andra skatter är inbetalda i tid för att undvika kostnadsränta och förseningsavgifter.

Ändra momsperiod

Företag kan välja att ändra hur ofta momsen ska redovisas, om omsättningen är inom de gränserna i tabellen ovan. Det är vanligtvis en smidig process att ansöka om att öka frekvensen för momsredovisning. Å andra sidan kan det vara mer restriktivt att minska redovisningsfrekvensen, eftersom en begäran om det godkännas först efter 24 månader.

Anmälan görs via Skatteverkets e-tjänster (Verksamt.se) eller via blanketten ”SKV 4639 – Ändringsanmälan”.

Ingående & utgående moms

Ingående moms är den moms som företaget betalar när de köper varor och tjänster. Denna moms återbetalas senare av Skatteverket och utgör inte en kostnad för företaget.

Utgående moms är den moms som företaget lägger på försäljningssumman när de säljer sina produkter eller tjänster till kunder. Denna moms betalas av kunden, som i sin tur redovisas och betalas av företaget till Skatteverket.

Om den totala utgående momsen är högre än den totala ingående momsen, måste företaget betala mellanskillnaden till Skatteverket. Om den totala ingående momsen är högre än den totala utgående momsen, får företaget tillbaka mellanskillnaden från Skatteverket.

Ali Sherifi

Med en gedigen bakgrund inom ekonomi och en stark passion för teknik, strävar jag efter att utveckla moderna redovisningslösningar. Mitt mål är att förenkla och effektivisera ekonomihanteringen för företagare.

Behöver du hjälp med din momsredovisning eller momsregistrering kan du kontakta oss nedan i formuläret.

Mejla oss

info@digitalbok.se

Ring oss

010-641 02 93

Adress

Åbroddsvägen 45, 165 70 Stockholm